Roxana-Mălina Chirilă

Universitatea lui Hai să ne facem că facem

Aveam alte planuri pentru seara asta, dar mi-a sărit în ochi faptul că Ministerul Educației e complet de acord să se intre la universitate fără examenul de Bacalaureat luat. Ok, de fapt la „colegiu”, dar dau zece puncte persoanei care-mi spune ce e un colegiu în România, pentru că și în restul lumii înțelesul cuvântului diferă.

Și o sută de puncte dacă îmi poate descrie cineva un univers în care chestia asta e o idee bună la scară largă. Da, la nivel național sunt 40-50-100-hai 500 de elevi buni care fix de Bacalaureat au avut o criză de apendicită/un accident de mașină care nu i-a rănit rău, dar i-a întârziat prea mult la examen/o criză de depresie/o zăpăceală incredibilă/ceva de moment care i-a făcut să pice examenul și pentru care chestia asta e mană cerească. Dar mai sunt zeci de mii pentru care decizia asta e proastă.

Da, nu e doar indiferentă. E proastă. Pentru că dacă nu iau Bacul, e pentru că nu s-au pus cu burta pe carte când trebuia. Pentru că nu prea și-au bătut capul. Pentru că „studiile nu sunt calea lor în viață”. Îi iei pe ăștia, îi bagi la cursuri la facultate colegiu, și? Nu vor studia acum că au șanse, pentru că au avut șanse și înainte și n-au profitat de ele. Dacă au fost la Cucuieții din Muntele din Vale, unde într-adevăr nu aveau șanse, n-au bazele necesare acum ca să facă față facultății și vor fi mai pierduți decât eram eu la cursul de naționalism de la masterat (da, am avut unul).

Oricum ar fi, vor freca menta cât va dura colegiul, după care își vor lua diploma și vor dori să fie recompensați pentru că au hârtia. Doar că nu vor avea cunoștințele, deci hârtia va fi de decor – și vor fi și aruncat pe fereastră niște ani din viață. Cam la fel cum aruncă și acum pe facultăți slabe unii studenți, ce e drept.

Pe cine ajută chestia asta? Nu pe angajatori, care și-așa își văd piața invadată de incompetenți. Nu ajută nici „nivelul de școlarizare” decât pe hârtie. Eventual ajută facultățile slabe, care iau mai mulți bani de la mai mulți clienți. Ajută și politicienii care par generoși (deși e cu dublu tăiș). Și în rest? Nu știu. Mi se pare că încurajează doar „hai să ne facem că facem”, cu pierdere cam pe toate părțile.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |