Un Big Bang pătrunde în cancelarie!
Că tot discutam de școală zilele astea, mi-am adus aminte de o chestie. Când eram prin clasa a șasea, a fost un concurs de povești și povestiri la noi în școală – bine, nu era doar în școala noastră, lucrările erau trimise mai departe.
Eu am scris o povestire care nu prea avea nici cap, nici coadă, pentru că la 11 ani aveam zero exercițiu, n-aveam răbdare cu stilul, nu știam să închei o poveste, scriam fără diacritice în Word, care-mi corecta automat cuvintele în așa fel încât să puște în engleză – în fine, multe dezastre.
În povestea mea ziceam că înainte de Big Bang erau două planete în univers, în care era toaaaată materia din care e formată lumea noastră. Una era relativ mică și foarte densă și moartă, cealaltă era un fel de minge goală pe dinăuntru, care avea râuri de lavă luminoasă și tot felul de plante și animale ciudate. Și pe planeta asta vie existau dragoni.
Pentru că nu existau decât două planete în univers, care erau foarte, foarte departe una de cealaltă, dar fuseseră inițial în repaos una față de alta, atracția gravitațională a intrat în funcțiune și le-a atras din ce în ce mai mult una spre cealaltă până când s-au lovit și explozia lor a fost Big Bang-ul. Răurile alea de lavă au devenit sori, celelalte bucăți de materie au devenit planete, chestii de-astea. Iar dragonii, care erau o civilizație foarte avansată, au scăpat cu viață și au devenit un fel de zeități universale.
Țin minte destul de bine ideea asta, pentru că-mi plăcea enorm la momentul respectiv și aveam o întreagă poveste epică cu tot felul de personaje care ajungea până prin prezent. Dar la concurs am trimis parcă doar partea asta, cu planetele și dragonii.
Comisia din cancelarie mi-a refuzat-o.
„De ce?” am întrebat eu.
„Pentru că e incorectă științific,” mi-a răspuns profesoara mea de română. „Nu asta s-a întâmplat la Big Bang.”
Amu’, nu știu ce-i mai straniu: o poveste cu dragoni pe o planetă pe care funcția soarelui e îndeplinită de râuri de lavă cosmică, sau faptul că niște adulți nu știu că poveștile cu dragoni nu corespund legilor fizice. Dar știu ce-i mai trist.