Roxana-Mălina Chirilă

[29 ian] Cartea de azi: „Baudolino” de Umberto Eco

Îmi place să cred că, dacă oamenii din Evul Mediu ar fi scris fantasy sau SF, ar fi scris ceva ca „Baudolino”, care e o poveste de aventuri bazată pe credințele medievale despre cum arată lumea și ce fel de creaturi se află în ea.

Baudolino e un băiat care se întâlnește cu Frederic I Barbarossa, regele Germaniei, când acesta se îndreaptă spre Italia. Ajunge să fie vândut regelui, iar la curtea acestuia învață să scrie și să citească în latină (printre altele) și îl însoțește în campaniile lui de cucerire a Italiei și în cruciade, cu excepția unei perioade în care se duce să studieze la Paris, își face prieteni și împreună cu ei află de miticul regat al Preotului Ioan de undeva din orient, după care mai adaugă și ei la legendă.

După moartea împăratului, Baudolino și prietenii lui pleacă în căutarea Preotului Ioan, mânat de toate lucrurile pe care le-a auzit de-a lungul timpului despre el și de toate lucrurile pe care și le-a imaginat. Pe măsură ce merge mai departe de locurile cunoscute de europeni, Baudolino se scufundă mai mult într-o lume fantastică, întâlnind de exemplu creaturi mitice, cum ar fi monopozii, care sunt un fel de oameni cu un singur picior gigantic, pe care-l pot folosi ca să se adăpostească de soare când se odihnesc.

De multe ori am impresia că Umberto Eco scrie enciclopedii cu poveste. „Baudolino” nu e neapărat o excepție, dar mi s-a părut interesantă (și un narator care probabil că minte de îngheață apele, dar asta face parte din distracție).

Cartea e disponibilă în română pe eMag și pe Libris. Poate fi găsită în engleză pe Book Depository (cu livrare gratuită) și pe Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |