Roxana-Mălina Chirilă

[21 feb] Cartea de azi: „Titus Groan” (seria „Gormenghast”) de Mervyn Peake

Nu că săptămâna asta am o temă, dar se pare că iar discut despre fantasy clasic, un pic ciudat, care nu e arhicunoscut pe la noi. Mai mult, din câte-mi dau seama, cartea de azi nici nu a fost tradusă la noi.

Teoretic, „Titus Groan” (publicată pentru prima oară în 1946) e prima carte dintr-o serie dar cel mai des am auzit referiri la serie ca la un întreg: „Gormenghast” de Mervyn Peake. E ciudată, memorabilă și trecută pe multe liste cu cele mai bune cărți ale genului.

Povestea are loc în castelul Gormenghast, unde locuiește familia nobiliară Groan, condusă de lordul Sepulchrave. După cum probabil că se simte din numele personajelor, cartea tinde spre genul gotic.

Viața celor din castel e încătușată în ritualuri zilnice fără sens și a ajuns la stagnare. Membrii familiei se urăsc între ei de ani de zile, nu există interacțiuni cu nimeni din afară și nu se întâmplă mai nimic nou până în momentul în care se naște moștenitorul, Titus Groan. Iar el, deși dă numele cărții, e prea mic pe parcursul ei ca să aibă vreun rol real.

E o serie stranie, apăsătoare, întunecată, plină de descrieri cu personaje ciudate, feude tăcute între servitori, surori gemene care regretă că nu au ele puterea (dar nu ai niciodată impresia că există vreo putere reală), în care nu există o morală și lumea e deopotrivă familiară și dusă în extreme ireale.

N-aș spune neapărat că e o plăcere să o citești, dar e unică și memorabilă și aproape imposibil de descris.

„Titus Groan” se poate cumpăra în format fizic de pe Book Depository sau în format digital de pe Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |