Roxana-Mălina Chirilă

[22 feb] Cartea de azi: „Hobbitul” de J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien e, într-un anumit sens, un scriitor clasic. Nu a inventat multe dintre elementele clasice de fantasy, cum ar fi elfii, piticii, orcii și limbile mistice, dar el a fost cel care le-a popularizat, iar armatele care l-au imitat au avut grijă să le cimenteze bine poziția în gen.

Tolkien, al cărui nume complet nu-l știe aproape nimeni, chit că-i știu toți inițialele1John Ronald Reuel Tolkien, cu plăcere, a fost profesor de limba și literatura engleză la Oxford și a fost pasionat de limbi, lingvistică și mitologie, de unde și-a tras și inspirația pentru lumea „Hobbitului” și a „Stăpânului inelelor”.

Pe vremea când s-a apucat să scrie „Hobbitul”, Tolkien scrisese deja povești în acel univers și le trimisese la o editură – însă au fost respinse rapid. Tolkien s-a apucat să scrie ceva mult mai ușurel, într-o cheie mai comică. Mai pentru copii. Povestea respectivă a fost „Hobbitul” și a prins repede la public – Bilbo Baggins, un hobbit simpatic care nu vrea decât să stea acasă și să-și vadă de treabă, se trezește cu niște pitici dubioși care vin să-l racoleze pe post de hoț ca să fure o comoară de la un dragon. Iar dintr-un hobbit care se temea și să plece de acasă, ajunge genul de erou care-i în stare să păcălească un dragon.

Iar fără „Hobbit” n-ar fi existat „Stăpânul inelelor”, pentru că lui Tolkien i s-a cerut să mai scrie o carte tot așa, cu hobbiți dacă se poate. Fără Bilbo care să se ducă și să salveze un grup întreg de pitici (inclusiv pe tatăl lui Gimli) din închisoarea elfilor și să câștige un inel din mâinile lui Gollum, Frodo n-ar fi plecat niciodată de acasă.

Povestea e veselă, mai simplu scrisă decât „Stăpânul inelelor” și e tare simpatică. Are și câteva cântece, dar Tolkien se pricepe la ele – cine nu mă crede, să se ducă se asculte Misty Mountains Cold din coloana sonoră a filmului.

„Hobbitul” putea fi cumpărat până foarte de curând de prin librării (aș fi putut să jur că l-am văzut acum câteva zile), dar văd că momentan e indisponibil online în limba română. Nu-i nimic, există în continuare în engleză, iar la un moment dat va reapărea sigur și pe la noi, pentru că Tolkien nu dispare niciodată cu totul.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.