[27 feb] Cartea de azi: „Fundația” de Isaac Asimov
Discutam de curând cu un prieten despre faptul că, pentru un om de știință, Asimov dă foarte puține detalii despre modul în care funcționează tehnologia viitorului. Sau poate că, tocmai pentru că era atât de bine pregătit, își știa limitările.
În schimb, cărțile lui se axează pe poveste și, mi se pare, pe situații care par aproape fără rezolvare. Există nave spațiale care circulă cu viteze mai mari decât cea a luminii, există scuturi futuriste care pot apăra purtătorul de proiectile, există planete splendide, dar sunt mai degrabă decorul și nu partea de bază a „Fundației”. Nici măcar societatea viitorului nu e baza, ceea ce e excelent, pentru că oamenii din acea lume hiperavansată au idei de anii ‘40-‘60 – ceea ce nu e de mirare, pentru că Asimov a început s-o publice (pe bucăți, e drept), în 1942.
Cartea în sine cuprinde mai multe povești despre un Imperiu Galactic ce decade lent și o planetă de enciclopediști aflată la capătul galaxiei, care încearcă să păstreze toată cunoașterea lumii și să supraviețuiască împotriva amenințărilor din jur. Dar nu e o carte de aventuri, cât una de ipoteze așezate, despre ingeniozitate și rezolvări pașnice – și e doar prima parte dintr-o serie mai lungă.
Asimov s-a inspirat din căderea Imperiului Roman pentru a scrie „Fundația”, așa că sunt tot felul de paralele, dar nu e obligatoriu să știi istorie ca să te bucuri de carte.
E disponibilă în limba română pe eMag și pe Libris. În engleză, poate fi cumpărată în format fizic cu livrare gratuită de pe Book Depository sau în format digital de pe Amazon.
Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.