Roxana-Mălina Chirilă

[25 mar] Cartea de azi: „Uzumaki” de Junji Ito

Nu citesc deseori cărți horror, dar când o fac, găsesc ceva care să-mi dea coșmaruri. În cazul de față, o serie manga care are loc într-un sat relativ izolat din Japonia, în care locuitorii își văd liniștiți de treabă multă vreme.

Totul începe când un bărbat începe să devină pasionat de spirale și colecționează absolut orice are o formă spiralată: arcuri, cochilii de melci, frunze, vase, chimonouri cu tipare în spirală. Când pasiunea devine de-a dreptul obsesie, nevasta îi aruncă întrega colecție, iar el își dă seama că-și poate folosi propriul trup pentru a crea spirale, răsucindu-și limba și membrele – iar până la urmă, își comandă un recipent de lemn rotund enorm și își distruge corpul ca să se poată pune în spirală în el, răsucit în mod grotesc – unde îl găsesc soția și fiul lui.

Apoi, spiralele revin din nou și din nou, din ce în ce mai prezente: când oamenii care mor sunt arși la crematoriu, fumul se răsucește în spirală pe cer. Apar tornade mici și mari, oamenii încep să se sucească și fizic, și mental, să se transforme în fel și chip, iar totul descinde lent înspre haos. Două fete încep să aibă spirale în păr, care tot cresc și îi farmecă pe cei din jur, dar le sug pe ele de energie.

Povestea e plină de imagini grotești, smulse parcă din coșmaruri – multe țin de transformări fizice teribile, dar devine clar că și psihicul oamenilor e din ce în ce mai afectat, mai ales atunci când spiralele încep să-i distrugă. Toată localitatea începe să fie din ce în ce mai afectată, iar cei care reușesc să supraviețuiască până la final, când satul se rupe complet de lume și devine imposibil de părăsit și un adevărat iad, ajung să treacă prin orori psihologice sau să clacheze cu totul.

„Uzumaki” e o serie excelent construită care cuprinde 19 capitole. Există o versiune excelentă care le cuprinde pe toate pe Book Depository.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |