Roxana-Mălina Chirilă

[29 mar] Cartea de azi: „Tess d’Urberville” de Thomas Hardy

Într-un sătuc din Anglia victoriană, unui țăran îi intră în cap o idee fixă: că se trage dintr-o mare familie nobilă, d’Urberville. Nu e o idee pe care a avut-o dintotdeauna, dar pastorul i-a spus că numele lui de familie, Durbeyfield, ar putea fi o variantă adaptată a numelui franțuzesc, așa că brusc își imaginează că locul lui în societate ar trebui să fie cu totul altul.

Așa că o trimite pe fiica lui cea mare, Tess, să lucreze la familia d’Urberville, ca să fie mai aproape de sus-pusele ei rude. Însă evident că nu e decât o țărăncuță, iar „vărul” ei Alec d’Urberville o seduce/violează într-o scenă foarte ambiguă – atât de ambiguă încât am impresia că faptul că rămâne însărcinată cu un copil care moare curând după naștere e acolo doar ca să clarifice faptul că nu mai e fecioară.

Și de aici, urmează o tragedie cauzată de standardele dure ale zilei și de naivitatea eroinei. Thomas Hardy, la fel ca alți scriitori ai perioadei victoriene, critică societatea din jurul lui, cu standardele ei duble și consecințele uneori teribile pentru cei care trăiesc în ea (mai ales dacă sunt din clasele inferioare). Însă unde Dickens, de exemplu, e binevoitor și le oferă personajelor și câte un final fericit, Hardy tinde să facă fix opusul – dar dacă începi să-i guști înclinația spre ceea ce profesoara mea de literatură din universitate numea „media-evil”, are povești fascinante prin duritatea lor.

Cartea e disponibilă în română pe eMag și Libris (și peste tot, bănuiesc), iar în engleză pe Book Depository în format fizic și gratuit în format digital, pe Project Gutenberg.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |