Roxana-Mălina Chirilă

Și secuii sunt români

Din când în când apar prin presă tot felul de articole despre autonomie, unguri, secui, marșuri, partide, Ungaria și tot așa. Uite unul azi, în Adevărul. Despre unguri din Ungaria care agită spiritele ungurilor din România.

În momentul în care un ungur dintr-un partid din Ungaria vine să organizeze proteste pe aici și să „finalizeze disputa cu autonomia”, avem o problemă. Dacă nu e de-al nostru, nu are dreptul să se bage pentru că nu e țara lui și nu e cetățean aici. E ca și cum m-aș trezi eu să mă duc în Moldova (aia cu Chișinăul) să protestez că rușii și ucrainenii de acolo ar trebui să plece în respectivele lor țări. Ar fi absurd. Ce treabă am eu, politic vorbind, cu Moldova?

„Bun, bun!” vin unii să zică. „Dar secuii de ce nu-s opriți de la marșuri prin Ținutul Secuiesc?”

Păi, pentru că și secuii sunt români. Cetățeni români, evident, că doar nu le contest etnicitatea. Pentru ei „acasă” e aici, nu la Budapesta. Unii emigrează în Ungaria, dar atenție! Emigrează. Nu „se întorc” acolo. S-au născut aici, au crescut aici, au făcut școala aici, eventual au lucrat sau lucrează aici (zic „eventual” ca să nu exclud tinerii din școli și facultăți). Nu stau în România dintr-un moft imperialist ungar. Chiar aici locuiesc.

Asta le dă dreptul să protesteze, să-și spună oful, să voteze, să se plângă de politicieni, să mărșăluiască pentru retrocedări, autonomie, Roșia Montană, câini vagabonzi, salarii mai mari în educație sau ce anume le mai dorește inimioara. La fel cum și românii au dreptul să protesteze pentru ce le dorește lor inimioara (inclusiv, dacă ar vrea, pentru Regiunea Autonomă Medievală și Cavalerească Suceava). De ce? Pentru că sunt cetățeni în mirifica și sublima noastră țărișoară__.

Normal, li se poate răspunde. Că e democrație și libertatea cuvântului. Dar tot de-aia pot să vorbească și ei fără să li se închidă gura.


P.S. Nu toți ungurii de pe la noi au aceleași păreri politice și unora chiar nu le pasă de faza cu autonomia, sau sunt împotriva ei. Dacă îi bagi pe toți în aceeași oală și te repezi ca berbecul împotriva fiecărui ungur care-ți iese în cale, meriți să fii înjurat ca legionar și comunist. Da, în același timp. Pentru că și Codreanu, și Ceaușescu vorbeau română și deci evident ești de-al lor.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |