Roxana-Mălina Chirilă

Ce scrie bloggerul, ce citește internetul

Azi am râs pe săturate de situația lui Dorin Lazăr, care a scris un articol despre despărțiri. Din alea din dragoste. Articolul seamănă cu orice alt articol pe care ar fi putut să-l scrie: a luat o temă, a disecat-o, a analizat-o, și-a spus părerea. A adresat articolul mai ales grupei de vârstă 20-30, care crede că relațiile ar trebui să fie într-un fel. A fost mai personal decât articolele lui despre politică, pentru că a decis să ilustreze ideea cu un episod din trecutul lui – dar cam atât.

Și acuma stă să răspundă la inevitabilele comentarii de genul, „Of, of, Dorin! Te-ai despărțit. Ce nasol, omule. Hai că viața merge înainte!” Singura problemă fiind, bineînțeles, că nu se despărțise de nimeni de vreun an jumate și că nu despre asta era vorba.

Bloggerii nu locuiesc într-un balon separat al universului care le permite să scrie doar despre chestii imediate. Trăiesc în lume. Cineva aruncă o vorbă, citesc ceva, se uită la un film și le vine o idee. Ascultă pe repeat melodii, se lasă inspirați de versuri. Se enervează pe cineva în trafic. Scriu. Uneori scriu chestii care reflectă viața lor în momentul respectiv, alteori chestii care reflectă viața altora – și alteori nici una, nici alta. Scriu pentru că i-a lovit inspirația. Și din cauză că n-ai de unde să știi dacă Dorin a scris articolul pentru că s-a despărțit de curând, sau pentru că a citit articolul meu despre criteriul de triere al relațiilor, sau pentru că cineva de 20+ ani i-a zis că moare din dragoste, sau pentru că a ascultat prea multe cântece emo, sau pentru că a fost cerut în căsătorie de o necunoscută care i-a sărit în cale între rafturile de la Carrefour, e bine să citești ce scrie. Nu să citești printre rânduri.

E valabil pentru orice chestie care nu e spusă explicit pe net. Citești. Îți faci o părere despre ce e scris. Nu-ți dai cu presupusul prea tare că uneori nu e cazul. Chiar dacă e vorba de subiecte gen despărțiri, dragoste, locuri de muncă proaste, copii enervanți sau alte chestii care sună personal.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |