Roxana-Mălina Chirilă

Maidanezii de București au tradiție

Mai demult, când citeam Între Orient și Occident, de Neagu Djuvara (v-aș da pagina, dar o am în ediție digitală), am dat peste pasajul ăsta descriind Muntenia/Moldova de sec. XIX:

După părerea lui Stanislas Bellanger, care scrie peste câteva zeci de ani, nici la oraş nu erai mai în siguranţă: „Câinii, lăsaţi de multă vreme slobozi, au umplut ţara şi o distrug. Oraşele mari, Bucureşti în primul rând, au fost năpădite de ei. Pe vremea când mă aflam eu acolo, se plimbau fără teamă pe străzi şi, flămânzi cum erau, se repezeau la trecători. O situaţie statistică dă numărul de 30 000 […]. Edilii au izbutit, până la urmă, să facă ceva […]. Ţiganii, trăgând nădejdea să câştige ceva parale, dau poliţiei o mână de ajutor. În fiecare dimineaţă, de la cinci până la prânz, se duc pe străzi, prin mahalale, pe la răspântii, alergând după toţi câinii pe care-i găsesc fără botniţă: îi înghesuie pe la colţurile caselor, îi înfig într-o ţepuşă fixată de o prăjină, îi pun, ca pe nişte trofee, într-o căruţă care vine în urma lor, şi se duc să-i jupoaie la marginea oraşului, ca să folosească, dacă se poate, pielea animalului.“

Presupunând că nu au scăpat complet de maidanezi atunci prin metodele alea dubioase, mă gândesc că am avut o idee greșită despre câinii ăștia. Am trăit o lungă vreme cu convingerea că javrele sălbatice de București sunt câini abandonați de stăpân, sau puii câinilor ălora, sau poate puii puilor. Dar vorbim de peste o sută de ani de sălbăticie printre oameni și de repezit la trecători.

(Corecție: cică totuși în 1916 au fost eradicați de nemți, sau nemții au încercat cel puțin să scape de ei, deci tradiția a fost întreruptă la un moment dat. E ok, există oricum o tradiție, chiar dacă nu e maidanezilor: e tradiția noastră, să nu ne apărăm de maidanezi, sau dacă o facem să n-o facem eficient și până la capăt)

În ritmul ăsta strănepoții noștri vor fi hăituiți de descendenții maidanezilor noștri cu tradiție. În rest, vă las cu Eftimie.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |