Roxana-Mălina Chirilă

[8 ian] Cartea de azi: „Tati” de Vlad B. Popa

N-o să prea vedeți cărți românești pe aici, pentru simplul motiv că pe majoritatea dintre ele le recomand doar pentru aprins focul. Însă fiecare pădure are și verziturile ei.

La nivel declarativ, „Tati” de Vlad B. Popa e o carte care despre cum e să fii părinte și cât de simpatici sunt copiii. În general, astfel de povești mă interesează fix cât negru sub unghie, așa că le-aș fi ignorat fericită și pe astea, dacă nu mi-ar fi fost vârâte în brațe și dacă n-aș fi știut dinainte ce poate face Vlad B. Popa cu un stilou și niște hârtie (sau, mă rog, cu un calculator și o tastatură).

VBP e un scriitor din Timișoara, care s-a apucat acum câțiva ani să scrie cărți și devine din ce în ce mai bun cu fiecare volum publicat. „Tati” e cel mai recent la ora actuală, fiind publicat în 2017, deci beneficiază de toată experiența autorului de până acum. Iar asta e o carte despre el, fiica lui și nevasta lui, ce e drept, dar e și o carte despre viață – despre cum să-ți schimbi cariera de două ori și să nu ajungi muritor de foame nici măcar când devii artist; despre cum să înveți să faci lucrurile temeinic; despre cum să-ți lași mândria deoparte ca să fii un om mai bun.

E și o carte plină de umor – personajul Vlad Popa e genul de om care se umflă în pene și face pe marele bărbat al casei, dar nu ezită să fie un pic ridicol de dragul fiicei și al nevestei. Dacă fiica vrea să-i pună cleștișori și fundițe în păr, atunci le va purta mândru și leonin. Ba își va pune și poza cu ele pe coperta cărții. Iar dacă fiica are nevoie de el la grădiniță, o să stea acolo și o să sară alături de ea în tot felul de jocuri.

E și o carte siropoasă și dulce, dar atât de bine scrisă încât VBP reușește ceea ce ar trebui să fie imposibil: povestește despre copilul lui în așa fel încât să fie interesant și distractiv. S-ar putea ca asta să se întâmple pentru că e un povestitor înnăscut care vrea să-și distreze publicul.

Cartea lui e disponibilă pe site-ul editurii Datagroup. Da, știu, nu e cel mai convenabil loc, rețeaua lor de distribuție te face să plângi încet, dar cartea merită.

LE: Se pare că toate cărțile Datagroup, inclusiv asta, sunt disponibile pe Librarie.net, care oferă des reduceri (chiar dacă nu fix în momentul scrierii acestui articol) și că sunt livrate mai rapid de acolo.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |