Roxana-Mălina Chirilă

[22 ian] Cartea de azi: „Wild Cards” de George R.R. Martin

Aș putea spune că „Wilds Cards” e o antologie de povestiri scurte despre supereroi, dar aproape fiecare parte a propoziției ar fi o minciună.

În primul rând, e mai degrabă un fel de roman compus din o mulțime de povestiri scurte care se întrepătrund și care au autori diferiți. Personajele principale diferă de la povestire la povestire, dar deseori reapar ca personaje secundare în alte povestiri. Deci nu e chiar o antologie, nu e nici chiar un roman.

În al doilea rând, nu e nici despre supereroi ca atare. După Al Doilea Război Mondial, are loc un fel de atac cu o bombă biologică extraterestră, care lansează virusul Wild Card asupra unui oraș foarte dens populat. Un extraterestru cu un dram de conștiință încearcă să oprească bomba, dar nu reușește, iar după aceea rămâne pe Pământ să facă tot ce poate pentru cei afectați.

Virusul Wild Card face aproape orice: în 90% dintre cazuri ucide în moduri extrem de neplăcute, în 9% dintre cazuri duce la diformități teribile (oameni-animale, oameni foarte sensibili la diverși stimuli, oameni cu handicapuri și părți de corp înlocuite ciudat), iar în 1% dintre cazuri duce la puteri paranormale, cum ar fi telechinezia.

Cartea e o istorie alternativă a omenirii după infectarea cu virusul acesta la sfârșitul anilor ‘40, până în anii ‘80. E dură, e mult mai realistă decât poveștile obișnuite cu Batman și Superman și are la bază o pseudoștiință solidă și detaliată. E prima dintr-o serie foarte lungă de volume despre lumea asta, dar stă foarte bine în picioare de una singură.

Benzile desenate cu supereroi au fost doar foarte rar extraordinare din punct de vedere calitativ, după cum am avut ocazia să descopăr când am încercat să citesc mai multe. Dar „Wild Cards” s-a născut pe undeva tocmai din dorința de a avea povești mai mișto, mai coerente și mai bune cu supereroi, ceea ce înseamnă că e un volum perfect când vrei să citești despre Captain America sau X-Men, de exemplu, dar nu mai ai 10 ani ca să suporți orice tip de poveste.

Seria Wild Cards e disponibilă în română pe site-ul Nemira (o au și în format digital), pe eMag și pe Libris.ro. E disponibilă și în engleză în format fizic pe Bookdepository.com (au livrare gratuită la orice carte) și în format digital pe Amazon.com.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |