Roxana-Mălina Chirilă

[16 apr] Cartea de azi: „Zei mărunți” de Terry Pratchett

„Zei mărunți” e o carte din seria „Discworld” de Terry Pratchett publicată în 1992, dar se poate citi și singură – poate cu atât mai mult cu cât personajele principale nu-și fac apariția și prin alte cărți.

Lumea e tot pe un disc de pe spatele unor elefanți care stau pe carapacea unei țestoasse care înoată prin spațiu. Zeul Om se pregătește să se întrupeze pentru a opta oară, pentru că a cam sosit vremea să-și reîntâlnească credincioșii, dar se trezește întrupat în țestoasă și lipsit de puteri. Singurul om care mai crede în el e Brutha, un adept nu foarte strălucit și nu foarte sus în ierarhie.

E o carte despre religie, credință și biserici care s-au îndepărtat foarte mult de la ce erau inițial, așa că acum sunt pline de filozofi care își văd liniștiți de torturile politice ale ereticilor. E și despre un zeu care n-a trebuit niciodată să stea să se gândească prea mult la consecințele acțiunilor lui și despre un discipol care decide să-și ajute zeul oricum, chiar dacă e o țestoasă neputincioasă.

Are umor, are o grămadă de fantezie, are genul de nu-chiar-absurd cu care ne-a obișnuit Pratchett. S-ar putea ca traducerea de la Rao (disponibilă pe eMag și Libris) să nu fie cea mai bună, dar varianta originală este excelentă și e pe Book Depository și Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |