Roxana-Mălina Chirilă

[3 ian] Cartea de azi: „Dragonul de gheață” de George R.R. Martin

Chiar dacă George R.R. Martin e cunoscut mai degrabă pentru seria „Cântec de gheață și foc”, care e pe cât de populară, pe atât de clar destinată doar adulților, se pare că poate scrie și cărți pentru copii.

Bine, asta nu e o surpriză pentru cei care-l urmăresc pe GRRM din vremuri de demult: „Dragonul de gheață” e o povestire publicată în 1980, cu un deceniu și jumătate înainte să publice primul volum din „Cântec…”.

Adara e o fetiță născută în timpul unei ierni îngrozitor de geroase și se spune că frigul s-a strecurat în coliba ei în noaptea în care s-a născut, ucigându-i mama și transformând-o pe ea într-un copil al iernii mereu serios și incapabil să exprime iubirea. Se mai spune și că un dragon de gheață a fost văzut zburând în noaptea în care s-a născut ea.

Dragonul se întoarce apoi an de an la ea, lăsând-o să-l atingă și să-l călărească, aducându-i ei bucurie, dar distrugând și recoltele și viețile celor din sat, care au deja destule probleme din cauza războiului care pare să se tot apropie de ei și de casele lor.

Ilustrațiile lui Luis Royo sunt superbe.

Însă dincolo de faptul că povestea în sine e frumoasă (chiar dacă am eu o mică problemă cu finalul), mi se pare interesantă și din alt punct de vedere.

După cum ziceam, a fost scrisă cu un deceniu și jumătate înainte de „Urzeala tronurilor”, dar pare să se petreacă în aceeași lume, chit că într-o perioadă foarte, foarte îndepărtată în trecut, când dragonii erau încă pretutindeni. Ideile de „copil al iernii/verii”, de anotimpuri care depind de cauze supranaturale, de călăreți ai dragonilor sunt deja acolo, însă doar în forme incipiente.

E destul de rar să poți vedea cum se dezvoltă ideile unui scriitor în timp, cum capătă nuanțe, noi sensuri, cum se transformă din ceva simplu în ceva complex. „Dragonul de gheață” e una dintre acele rare ocazii – avem un basm cu câteva idei care, mai târziu, altfel combinate, vor crea o cu totul altfel de poveste, într-o lume mult mai matură, mai deosebită și mai terifiantă.

„Dragonul de gheață” de George R.R. Martin poate fi găsit pe site-ul Nemira, pe emag.ro, pe libris.ro și prin librării.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |