Roxana-Mălina Chirilă

[22 mai] Cartea de azi: „Femei periculoase”

Nu cred că e un secret că îmi plac antologiile de povestiri scurte, mai ales dacă sunt alese pe sprânceană. În „Femei periculoase”, George R.R. Martin și Gardner Dozois s-au ocupat de alegere și editare, iar rezultatul nu e perfect, dar e interesant.

Cartea a fost publicată pentru prima oară în 2013, iar la noi a fost tradusă în 2017 și publicată în două volume – o alegere bună, pentru că altfel ar fi ieșit o ditamai cărămida. Traducerea e destul de slabă, ceea ce nu e o alegere bună deloc. Genurile sunt întinse pe tot spectrul, de la western la fantasy la noir la istoric la supereroi, iar cât de „periculoase” sunt femeile e interpretabil în anumite cazuri.

E destul de greu să descriu o întreagă antologie în câteva cuvinte, dar sunt câteva povestiri care merită: Brandon Sanderson știe cum să creeze o lume și să spună o poveste (ca de obicei), George R.R. Martin spune cu foc din „Cântec de gheață și foc”, Diana Gabaldon are o poveste de dinainte să se petreacă acțiunea din „Călătoarea”/„Outlander” (și care, spre deosebire de primul volum din seria respectivă, chiar mi-a plăcut). Unele povestiri sunt un fel de bonusuri la serii de succes, dar se pot citi și de unele singure. E interesantă varietatea, care te face să nu simți că citești de două ori același lucru.

Cele două volume de „Femei periculoase” sunt disponibile pe site-ul Nemira (unu, doi), pe eMag și pe Libris. În engleză, marele și unicul volum „Dangerous Women” e disponibil cu livrare gratuită pe Book Depository și în format digital pe Amazon.


Vrei să afli mai multe despre „Cartea de azi”? Intră aici.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |