Roxana-Mălina Chirilă

3 luni de „Cartea de azi” (date, statistici și capturi de ecran)

La sfârșitul lui 2017, mi-am propus să recomand câte o carte în fiecare zi în 2018. Doar în 2018, deci e un proiect intens, dar care se mai și termină. O descriere mai pe lung a proiectului e deja aici, n-o mai repet.

Așa. Cui îi plac statistile? În afară de mine – de mine știu.

  • Au trecut teri luni și am vorbit până acum de 90 de cărți.
  • Au mai rămas nouă luni și 275 de cărți.
  • În momentul de față, lista mea de recomandări are 295 de titluri. Mai am de adăugat 70 pe ea. (Bine, zic „titluri”, dar există și câteva notițe mai puțin organizate)

Screenshot cu lista:

Știu că sunt 293 în imagine și că ultima dată e cea de azi. Mai sunt două cărți trecute mai jos, care vor urma.

Ce articole din „Cartea de azi” citește lumea

Cele mai populare patru postări din seria „Cartea de azi” au fost:

  1. 1 ianuarie, „Harry Potter” – 133 de vizualizări.
  2. 2 ianuarie, „Colecționarul” – 133 de vizualizări. (Deci tot pe primul loc, cum ar veni. Care-s șansele?!)
  3. 3 ianuarie, „Dragonul de gheață” – 132 de vizualizări.
  4. 27 februarie, „Fundația” – 115 vizualizări.

După cum se vede, sunt primele trei zile din ianuarie. Îmi explic popularitatea postărilor prin faptul că proiectul era nou, lumea era curioasă și încă era oarecum vacanță. Nu-mi explic apropierea numărului de vizualizări nicicum, mă depășește.

Cea mai puțin populară postare e… ok, e cea pe care am postat-o fix înainte să mă apuc de scris articolul ăsta. Motivele sunt evidente, cred.

Cea mai puțin populară postare în afară de cea de azi e cea de pe 22 martie, „An Essay on Criticism” – 9 vizualizări. Cred că suferă de o combinație fatală de „N-am publicat-o pe Facebook” și „bleah, eseu și critică, sună nasol”. Ca idee, e un eseu sarcastic în versuri despre ce greșesc criticii când își fac treaba.

Mi-e o lene teribilă să număr, dar majoritatea postărilor din seria asta au undeva între 20-60 de vizualizări. Pentru că blogul meu e destul de mic, numerele astea nu pot să spun că mă surprind.

În care și ce nu e „Cartea de azi” e tot carte.

Seria a fost mai populară în ianuarie și februarie decât în martie, ceea ce iar nu mă surprinde -o să discut mai jos de ce.

Topul articolelor despre cărți citite în 2018

Ok, v-am zis care sunt statisticile pentru „Cartea de azi”, dar de-a lungul timpului am mai scris recenzii și recomandări de cărți. Prin magia lui Google, unele dintre ele sunt mai populare acum decât au fost la publicare.

  1. Prima postare e o recenzie pe care am scris-o în 2013 la „50 de umbre întunecate” – 746 de vizualizări de pe 1 ianuarie și până acum. Mi-e groază să mă uit ce am scris acolo. Mi-e groază să-mi amintesc de serie.
  2. A doua postare ca popularitate e despre „Faust”, de Goethe – 595 de vizualizări. (Articolul a fost citit de 193 de ori în anul în care a fost publicat)
  3. A treia e lista de cărți recomandate și nerecomandate, pe care am scris-o într-o doară și fără să mă gândesc prea mult la ea – 467 de vizualizări de pe 1 ianuarie, 26.962 de vizualizări în total. E cea mai populară postare de pe blogul ăsta.
  4. A patra e o recenzie la „Negru și roșu” de Ioan T. Morar – 365 de vizualizări.
  5. A cincea e o recenzie la „O” de Pauline Reage – 213 vizualizări. (Articolul a fost citit de 51 de ori în luna în care a fost publicat)

Toate sunt postări vechi. „50 de umbre” are un film nou, „Faust” e mere de actualitate, lumea vrea recomandări de cărți, „O” e iar o carte mereu interesantă.

Ce nu înțeleg absolut deloc e de ce recenzia la „Negru și roșu” e atât de populară. Cartea a fost publicată în 2013, eu am scris de ea în 2014, nu văd să fie brusc citită. Sunt frapată – dacă are cineva o explicație, vă rog, ziceți-mi și mie care e faza.

Din culise

Statisticile sunt neimpresionante, dar acesta e un blog neimpresionant. Poate că, în timp, articolele astea vor prinde aripi în mod inexplicabil, la fel ca recenzia la „Negru și roșu” de care ziceam mai sus. Sau poate că nu. E ok.

Dacă la începutul lui ianuarie aveam câteva articole pregătite în avans, în martie am rămas în urmă cu câte o zi sau chiar două. Unii n-au observat. Bănuiesc că unii da, dar n-au zis nimic. M-am cam supărat să știu că nu reușesc să public zilnic, cum voiam – dar mi s-a atras atenția că sunt un pachet de stres și anxietate și n-ar trebui să adaug la asta prin hobby-uri. Așa că în martie am încercat s-o iau mai ușor cu toate (mai ales cu munca) și recomandările de cărți au mai întârziat și ele uneori.

Însă de obicei recomand cărți pentru că îmi plac poveștile și vreau să împart bucuria asta cu alții. Au fost câțiva care mi-au zis că au găsit câte ceva care să le placă printre recomandări, deci cred că merită proiectul.

Scrierea unei recomandări poate dura în jur de jumătate de oră sau o oră, în funcție de carte. Partea care-mi displace cel mai mult e să pun toate link-urile. Toaaaate link-urile. Link către varianta în română, link către varianta în engleză, link către postarea principală, link către împușcă-mă. Uneori îmi vine să scriu un haiku și să-l recomand pe ăla doar ca să n-am ce link-uri pune.

**Ce tot vreau să fac, dar mi-e lene **e să fac o postare-cuprins cu toate recomandările. Însă asta ar însemna o grămadă de copy-paste de link-uri.

Ah, dacă vreți statistici generale de pe blog, iată vizualizările pe săptămâni pre-proiect și din timpul proiectului:

Vizualizări pe săptămâni.

La începutul lui martie au început să cadă statisticile. Sunt mai multe motive aici. Primul ar fi că am început să răspund mai greu la comentarii (chiar n-a fost luna mea cea mai fastă). Al doilea ar fi că am mai întârziat cu postările. Iar al treilea ar fi că am început să nu mai postez pe Facebook tot ce scriu pe blog, pentru că mă gândesc să renunț încet-încet la Facebook și voiam să văd cât de tare se simte diferența.

Cam asta e.

Ba nu, mai e un lucru. Voi, cei care mi-ați scris câte ceva legat de proiectul ăsta, fie în comentarii, fie în privat, mi-ați făcut ziua mai bună decât ar fi fost altfel.


Distribuie: | Mastodon | Facebook |

Comentarii: e-mail | facebook |