Coursera – cursuri online la nivel de facultate
Cursuri la nivel de facultate, gratis. Relativ ușor de urmărit. Profesori de la universități cu renume și prestigiu. Teste. Certificate.
Se pare că e din ce în ce mai răspândită ideea cursurilor la nivel înalt, deschise publicului. Mai demult auzisem de TTC (The Teaching Company, mai nou The Great Courses) și alte proiecte de genul, în care profesori buni, cu prestigiu, de la universități importante ofereau cursuri înregistrate audio/video. Singura problemă cu ele fiind prețul – un curs la preț normal se ridică undeva la peste $100, poate ajunge la $200 liniștit.
Apoi am auzit de Yale Open Courses – cursuri înregistrate la Yale și puse pe net. Pe gratis, de data asta. Din ce în ce mai bine, mai ales pentru buzunare românești.
Acum vreo lună un amic de-al meu mi-a dat link către Coursera.org – mai exact, către un curs de algoritmi care nu începuse încă. M-am tot uitat să văd ce vrea site-ul de la mine și dacă e pe bani sau ba, cine ține cursul, ce e cu Coursera și despre ce e vorba în propoziție.
Coursera, am văzut, e un „Massive Open Online Academic Education program” – program de educație academică online, deschisă publicului larg. Spre deosebire de TTC și de Yale Open Courses, de care știam, oferă un program mai asemănător cu stilul de cursuri din facultate – profesorii uploadează înregistrările cursurilor (împărțite de obicei în bucățele mici, de 10-15-20 minute), dau teste (săptămânale sau ba), cer eseuri sau programe de făcut, dau examene. În fiecare săptămână, intri și găsești cursurile pe săptămâna aia și cerințele pentru curs. Te ocupi de ele când ai timp. Poți să optezi doar să te uiți la cursuri, poți să optezi să faci și temele și să dai testele – caz în care poți primi un certificat.
Și totul gratis.
Hai s-o luăm concret: intri pe Coursera, te duci la secțiunea de cursuri. Și alegi să participi la cursul de Algebră, oferit de UCIrvine, ținut de Sarah Eichhorn, Ph.D. și Rachel Cohen Lehman, Ph.D.
Dai click pe „enroll” și intri în zona rezervată acelui curs. Pe bara din stânga ai ce s-a făcut în fiecare săptămână până în prezent. Poți să te duci acolo ca să faci totul în ordine. Sau te duci la „Video Lecture Index”, unde poți să vezi cursurile ținute până atunci, în ordine, împărțite pe săptămâni, cu titlul și durata listate.
Să zicem că treci prin materia din prima săptămână – te duci la „Quizzes and Exam Index” și dai testele pentru săptămâna respectivă. Și tot așa.
Fiecare curs are și un forum de discuții, plus posibile alte chestii interesante (ce s-au mai gândit profesorii să ofere).
Mă distrează enorm Coursera, din mai multe motive:
-cursurile sunt bine ținute (profesorii știu, în general, ce fac)
-poți să descarci filmele, să le pui subtitrare, să descarci materiale auxiliare (am folosit descărcarea într-o veselie, că-mi merg mai bine pe calc decât de pe net)
-poți să dai pauză când vrei, să te uiți din nou la o bucată de curs, să pui pe pauză și să te duci să afli ce e un „discriminant”, să te uiți la ele la 2 noaptea, să te apuci de ceva nou, să renunți, să dai teste la 6 dimineața – ai libertate completă
-poți să dai teste, să faci exerciții, ai bibliografie recomandată, persoane cu care poți comunica. Cu alte cuvinte, poți să pătrunzi mai adânc în problemă decât dacă ar fi doar niște cursuri video
Recomand.
www.coursera.org